Икономистът Георги Ангелов разясни, че закръгляването на пенсиите при преминаване

...
 Икономистът Георги Ангелов разясни, че закръгляването на пенсиите при преминаване
Коментари Харесай

Ще скочат ли цените след въвеждане на еврото?

 Икономистът Георги Ангелов обясни, че закръгляването на пенсиите при прекосяване от левове в евро ще бъде нагоре

Ефектът от въвеждането на еврото върху покачването на цените е най-малък - в границите на 0,1-0,2%. Това сподели в „ Здравей, България ” по Нова телевизия икономистът Петър Ганев. 

Финансовият анализатор Преслав Райков също съобщи, че покупателната дарба няма да се промени след влизането ни в еврозоната. „ В средносрочен и дълготраен проект тя единствено ще се покачва ”, съобщи Райков.

Вчера Министерството на финансите разгласява за публично разискване законопроекта, обвързван с единната валута. В него са написани главните промени, свързани с смяната. От документа излиза наяве какъв брой време ще плащаме и в двете валути и в какъв период ще би трябвало да обменим наличните си левове.

Икономистът Георги Ангелов обясни, че закръгляването на пенсиите при прекосяване от левове в евро ще бъде нагоре, в границите на един евроцент. Той добави, че превалутирането в банките ще става без спомагателни такси, по формалния валутен курс, а не по този на банката.

Преслав Райков даде образец с въвеждането на еврото в Хърватия, където резултатите върху стопанската система и туризма са били единствено положителни. „ Плашенето, че ще има някаква чудовищна инфлация и хърватската стопанска система ще замръзне, не се случиха ”, съобщи Райков.

Петър Ганев сподели, че огромното предизвикателство за търговците ще бъде едномесечният интервал, в който ще може да се заплаща и с двете валути. Той чака България да покрие инфлационния аршин за присъединение към еврозоната в края на годината.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР